Voetreflextherapie en acupunctuur

Voetreflextherapie en acpunctuur zijn eeuwenoude therapieën, waarbij reflexzones, acupunten en meridianen op het lichaam op worden gemasseerd en er naalden worden gezet in acupunctuurpunten.

De reflexzones en acupunctuurpunten staan in verbinding met je organen, spieren en zenuwstelsel en zodoende ook met de processen die plaatsvinden in je lichaam, zoals spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop, afvalstoffenafvoer, menstruatiecyclus, en herstelprocessen. Via die verbinding bereikt de behandeling probleemgebieden, waar de Qi (vrij vertaald bewegingsenergie) niet goed kan stromen  of onvoldoende aanwezig is. Je lichaam loopt daar vast, dit heeft pijn en klachten tot gevolg. Door de behandeling vermindert de stagnatie en daarmee de klachten en/of de pijn. 

Acupunctuur werkt via meridianen en acupunctuurpunten. De energiestromen (meridianen) in het lichaam worden beïnvloed door het plaatsen van dunne stalen naalden in precies gekozen acupunctuurpunten. Qi is grofweg gezegd de energie die alles in beweging houdt, dus ook alle beweging in je lichaam. Acupunctuur gaat over het oplossen van Qi-stagnatie (pijn) en het het bewerkstelligen van balans in het lichaam/de organen. Bij acupunctuur gebruik ik steriele wegwerpnaalden voor 1-malig gebruik.

Met Tui Na werk ik via massage direct op spieren en gewrichten, bijvoorbeeld bij rug- en schouderklachten. Ook als je helemaal vast zit, is TuiNa  een goede behandeling om alles weer te laten stromen.

Lees hier meer over reflexzones, acupunten en meridianen

Traditionele Chinese geneeskunde en zelfhelend vermogen

De wortels van voetreflextherapie, acupunctuur en Tui Na liggen in het oude China. De principes van voetreflextherapie, acpunctuur en Tui Na sluiten aan op andere behandelmethodes uit de traditionele Chinese geneeskunde: kruidengeneeskunde en QiGong. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde, en binnen de voetreflextherapie, gaan we ervan uit dat wanneer lichaam en geest in balans zijn, het zelfhelend vermogen optimaal kan werken. Dat wil zeggen dat ons lichaam is ingericht om gezondheidsklachten zelf op te lossen. In veel gevallen slaagt ons lichaam daar ook in. Denk maar aan een verkoudheid die vanzelf weer overgaat. Maar het kan voorkomen dat ons lichaam te maken krijgt met klachten die het niet zelf kan oplossen. Dan is je lichaam uit balans. In dat geval is het slim om de oorzaak van je klacht(en) te achterhalen en op zoek te gaan naar een passende behandeling.

Lees meer over de mens als geheel 

Balans en energie

Voetreflextherapie en acpunctuur richten zich beide op het herstellen van de verstoorde balans. Die verstoring wordt veroorzaakt door blokkades in een of meer processen binnen het lichaam. De blokkades kunnen allerlei oorzaken hebben: stress, weinig of verkeerde lichaamsbeweging, andere gezondheidsklachten, verkeerde voeding; noem maar op. Hierdoor kan de energie niet voldoende doorstromen, met als gevolg dat er gezondheidsklachten optreden.

Yin-Yang en Qi

Je hebt vast wel eens van Yin-Yang gehoord. Yin en Yang zijn basisbegrippen van de Chinese geneeskunde. Ze zijn elkaars tegenpool en kunnen niet zonder elkaar. Ze houden elkaar in evenwicht, en dit zorgt voor geestelijke en lichamelijke balans. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en gaan in elkaar over. Yin staat onder andere voor rust, vrouwelijk, aarde, zacht, koel en water. Yang staat onder meer voor actie, mannelijk, hemel, hard, warm en vuur. Yin-Yang is continu in beweging. Qi staat voor de levensenergie, die zorgt voor de Yin-Yang beweging. Qi is overal: in je lichaam en daarbuiten. Als Qi vrijuit kan stromen, is de gezondheid goed. Wanneer Qi blokkades tegenkomt kunnen er klachten ontstaan.